YMIST

Eirik Hirth, ein framifrå målreisar
Eirik Hirth var ein målmann som ikkje må gløymast. Me vil på desse sidone freista å draga fram den rikdomen Hirth stod for i målpolitikken i si levetid. Mangt av dette vil ha yverføringsverde og um det ikkje finst beinveges yverføringsverde i alle einskildhøve, vil det iallfall vera interessant lesnad for alle med godhug for norsk målreising og norsk målsoga.
Publisert: 20041002 Lars Bjarne Marøy

Skal me få ei fast avnorskingsnemnd?
Til 100 års høgtidi for Aasens ordbok gav »Norsk Tidend» ut eit stort festnummer og heidra Aasen og livsverket hans på det beste. - Mange gode menn hadde lange artiklar og rosa arbeidet hans for norsk målreising. Men til høgtidsbruk kann mangt segjast. Det er ikkje alltid at ordi høver saman med kvardagen. Soleis her òg.
Publisert: 20041002 Eirik Hirth

Kvar ber det av med nynorsken etter samrøringslina?
Alt tyder på at me med det fyrste stend framfor ei ny rettskriving, eller rettare sagt eit nytt målbrigde. Med berre rettskrivingsbrigde kjem ein ikkje langt i ei so innfløkt sak som på kunstig vis skal støypa i hop tvo mål i ei snøggvenda.
Publisert: 20041002 Eirik Hirth

Mål og målbruk
Det fyrste som lyt vinnast for nynorsken, er dette noko uforklarlege men heilt naudsynlege som heiter prestisjen, vyrdnaden - dette som gjer det fint å nytta eit mål. Greier me å vinna eit sovore rom for målet vårt, er tyngste taket teke.
Publisert: 20041002 Eirik Hirth

Bergen og bygdene
Bergen ligg midt på Vestlandet, midt i Hordaland. Det er hans styrke, hev vore det og er det. Her er det byen skal vinna utvidings- og vokstergrunnlag. Herfrå er det òg at han fær størsteparten av ny folkesetnad, folk som frå barnsbein den siste mannsalderen hev fenge all si upplæring i nynorsk i folkeskulen-,ungdoms- og folkehøgskule, realskule og landsgymnas og visse fagskular.
Publisert: 20041002 Eirik Hirth

Vil "Bergens riksmålsforening" gaa tiløkonomisk boykott av Rikskringkastingi ?
I desse dagar legg Bergens Riksmålsforening ut protestlistor kring ymse stader i byen. Soleis og i "Morgenavisen" og "Bergens Aftenblad" mot nynorsk målbruk i rikskringkastingi. I tilhøve av det same skal stortingsmann Bakke frå Halden på sundag koma hit og halda foredrag um same sak.
Publisert: 20041002 Eirik Hirth

Frisindet misbruk av Chr. Michelsen og andre hovdingar
>"Morgenavisen" og frisinnede Venstre reklamerar i desse dagar svært med visse hovdingenamn. Særleg må Chr. Michelsen sitt namn gjera tenesta. Men ogso Nansen og Abraham Berge stend høgt i kurs.
Publisert: 20041002 Eirik Hirth

Det gamle Bergensvinstre og målreisingi
No er vinstre vorte eit maal- og tvangsparti, som berre driv maalstræv og umdøyping. Det er trongsynet og nasjonalismen som raar og legg si kalde hand paa alt. Av den grunn kann ikkje verkeleg frilynde folk fylgja det, vert det sagt. Og det same høyrer ein val etter val.
Publisert: 20041002 Eirik Hirth

Venstre og rettskrivingsforslaget
Innstillingen fra Kirke- og Skolekomiteen er nu fremlagt. Det gikk som vi ventet. Arbeiderpartiets representanter i komiteen gikk alle som en inn for rettskrivingsnevndens og Kirkedepartementets merkelige forslag. Annet kunde man heller ikke godt vente.
Publisert: 20041002 Eirik Hirth

No er det åndsfridomen i landet det spørst um
At stortinget etter full utgreiding segjer seg samd i Stort. med. nr. 31 er ei greid sak. Ingen kann formelt påtala det. Men når ein vil tvinga ei so vidsveimd sak igjenom utan å sleppa vitskapen til, då vert det eit brot på sjølve åndsfridomen i landet.
Publisert: 20041002 Eirik Hirth

Frå det nordiske samarbeidet i 1860-åri
Skal det gå med Braathen og SAFE som det gjekk med THs. Heftye og telegrafkabelen yver Nordsjøen ?
Publisert: 20041002 Eirik Hirth

Eit heilnorsk Vestland er den beste trygd mot utgliding eller atterslag i målvegen
Det er ikkje med gleda me her vest ventar på det nye målbrigdet. Me hev inkje godt å venta oss av det, korleis det so kom til å verta til slutt.
Publisert: 20041002 Eirik Hirth

Færøy-folket i strid for livet
Danskane sit ikkje godt i det for tidi. I sud hev dei ein tysk folkesetnad som dei fekk kara til seg ved Versailles-semja i 1920. Det var i ei vanmaktstid for Tyskland det hende. No når det er kome på føter att, melder nasjonalitetskravet seg på ny med meir tyngd. Der stend og hev stade ein stendig strid kring denne sudgrensa millom dansk og tysk og gjer grenseskilet utrygt.
Publisert: 20041002 Eirik Hirth

Artikkelindeks

Årsmøte i Ivar Aasen-sambandet av 2004
I Vestmannen nr. 4 2005 les me at Ivar Aasen-sambandet av 2004 hev halde årsmøte i Bergen 27. august 2005. Upptaksmennene attum Ivar Aasen-sambandet av 2004 er folk som neittar å godtaka at Ivar Aasen-sambandet av 1965 faktisk vart lovleg nedlagt på årsmøtet 17. april 2004.

  • Målmannen - eit fritt organ
  • Striden i høgnorskrørsla - eit umriss
  • Heidersprisar frå Opedalsfondet
  • Skal halda årsmøte i uppløyst lag